Training 'Bewust leven en Bewust sterven'.
 

Als je bewust leeft en beseft dat alles eenmalig is en alles voorbijgaat, dan leef je intens en in rijkdom. Zoals dat is als de zon ineens door de wolken schijnt. Je kunt het moment missen of het bewust meemaken en ervan genieten.

 

Als je jezelf oefent in bewust leven en wakker zijn, dan neem je dit vermogen mee wanneer het leven je in een uitdagende situatie plaatst. Als ouderdom, ziekte en verlies aan je deur kloppen, heb je de keuze hoe ermee om te gaan. Schiet je in de weerstand en voel je je een slachtoffer? Of lukt het je om bewust te dealen met de situatie? Een geoefend mens telt voor twee.

 

Uit ontkenning van vergankelijkheid ontstaat lijden. De weerstand tegen ouderdom, ziekte en fysieke en emotionele pijn kunnen jou in slachtofferschap doen belanden. Je bent boos, gefrustreerd, machteloos en wanhopig.

 

Wanneer je onvoorbereid en vol weerstand gedwongen wordt jouw vergankelijkheid onder ogen te zien, is dit vaak een pijnlijk proces. Als je, echter, al eerder deze schaduwzijde hebt geaccepteerd, wordt het makkelijker voor je als het moment daar is. Het besef van vergankelijkheid laat je de urgentie zien om het leven bewust te leven, want zoveel tijd is er niet. Het maakt dat je meer gaat stralen.
 

Ze was 85 geworden. Tot voor kort fietste ze nog en woonde ze zelfstandig, totdat ze viel en haar heup brak. Ineens moest ze omgaan met afhankelijkheid, pijn en eenzaamheid. Het voelde alsof het leven haar iets aandeed. Van die vrolijke zelfstandige vrouw was al gauw niets meer over.

 

De diagnose overviel deze jonge moeder met drie kinderen. Nog drie maanden, had de arts gezegd. Ze deed er alles aan om beter te worden, streed tot de laatste snik, maar het was tevergeefs en ondertussen vergat ze te genieten van de waardevolle momenten en vergat ze aandacht te geven aan haar kinderen.

 

In de training ‘Bewust leven, Bewust sterven’ word je uitgenodigd mee op reis te gaan de vergankelijkheid in. Of je nu jong en kerngezond bent of al aan het einde van je leven staat, is om het even. Iedereen buigt op een dag zijn hoofd voor de dood. En het is juist dit besef dat het leven zo waardevol maakt.

 

De training bestaat uit negen trainingsdagen, waarin je oefeningen doet, samen mediteert, visualiseert en ervaringen deelt. Je verdiept je in hoe de verschillende culturen tegen de dood aankijken. Wat gebeurt er na je sterven? Kun je hierin nog iets doen?
Tussen de trainingsdagen door krijg je oefeningen mee voor thuis.

Doelstelling

De doelstelling van deze training is om bewust en in overgave te gaan leven, zodat je ook bewust kunt sterven.

 

De training is opgedeeld in drie delen:
- Hoe kun je je voorbereiden op vergankelijkheid en sterven? Hoe kun je deze oefening inzetten om jouw dagelijks leven te verrijken? (Voor)
- Hoe kun je bewust sterven tijdens het sterfproces? (Tijdens)
- Wat gebeurt er mogelijkerwijs en wat kun je doen, nadat je fysieke lichaam gestorven is? (Na)

Voor

Tijdens de trainingsdagen bereid je je zowel cognitief, emotioneel als spiritueel voor. Je werkt met je ademhaling, met ‘pausing’ en focus op je innerlijk lichaam. Je mediteert en visualiseert. We maken gebruik van opstellingen om je te laten inzien welke plek ‘de dood’ inneemt in jouw dagelijks leven.
Daarnaast wordt er ruim aandacht besteed aan emoties, overtuigingen en gedachten, die betrekking hebben op het sterfproces. Eventuele angst en paniek aangaande de dood, worden erkend en op een diepgaande manier verwerkt. Thema’s als loslaten, vergeving, leegte, compassie en liefdevolle vriendelijkheid staan centraal.

Tijdens

Hoe blijf je, tijdens je leven en in het sterfproces, bewust? Als je bewust met je emotionele en fysieke pijn omgaat, hoef je niet te lijden. Acceptatie van wat is, hoe naar of overweldigend ook, biedt een doorgang naar een andere manier van ervaren.

Het dagelijks leven kan je overweldigen, vanwege fysieke of emotionele pijn. Wanneer je sterft komt hier het besef bij dat je alles los zult moeten laten. Je moet je vertrouwde leventje, je geliefden en bezittingen achterlaten. Je begeeft je op onbekend terrein. Waar dit al tijdens je leven een uitdaging is, zal die uitdaging alleen maar groter zijn tijdens het sterven.

 

Om goed over te kunnen gaan, is het belangrijk dat je kunt ontspannen, je over kunt geven en vertrouwen hebt in jouw practice, die je voorafgaand aan het sterven hebt beoefend.
In de training onderzoek je obstakels die jou verhinderen in overgave te gaan. Je doet oefeningen om je aandacht te trainen, zodat je dit ook tijdens het sterven kunt, ondanks alles wat er gaande is.

 

Na

Wat gebeurt er na je fysieke overlijden? Dat blijft een groot raadsel. In het laatste deel van de training verdiep je je in Westerse en Oosterse inzichten ten aanzien van het ‘leven na de dood’. We werken met het Tibetaanse Dodenboek uit het Boeddhisme en bespreken hun visie over de Bardo’s (de tussenwerelden). Je verdiept je in hoe de Sjamanisten en de oude Grieken en hoe er hedendaags tegen de periode na de dood wordt aangekeken en de uitdagingen die jou hieromtrent te wachten staan.
De training wordt afgerond door je in praktische zin op je sterven voor te bereiden en door een ode te schrijven aan je leven. Wat maakt jouw leven waardevol?

 

Voor wie is deze training bedoeld?

- je hebt een open en dappere mind en bent bereid je eigen vergankelijkheid en sterven te onderzoeken en in de ogen te kijken.
- je bent bereid om buiten de gebaande paden te denken en ervaren.
- je staat open voor andere zienswijzen en bent bereid om hieruit jouw eigen zienswijze te formuleren.
- je hebt enige ervaring met mediteren of bent bereid dit op te doen.
- je bent bereid de mogelijkheid dat reïncarnatie mogelijk is, te onderzoeken.

Kleine groep

We werken in een kleine groep van maximaal 12 deelnemers, zodat er veel persoonlijke aandacht is voor jouw proces. De training wordt 1x per jaar aangeboden, startende in oktober. Wacht dus niet te lang met aanmelden, mocht je voelen dat je erbij wilt zijn. 

Praktisch
 

De training bestaat uit 9 trainingsdagen van 10.30 tot 16.00 uur, met een half uur pauze. De trainingen vinden plaats in Santpoort Zuid (achter Haarlem). Voorafgaand aan de training heb je een intakegesprek om kennis te maken met Irene. In dit gesprek vertel je over je motivatie en je verlangens aangaande de training. Mail graag voor een vrijblijvende afspraak naar info@ireneverweij.nl om nader kennis te maken of vul het onderstaande formulier in. 
 

Trainingsdata
 

Vrijdag 11 oktober 2024
Vrijdag 1 november 2024
Vrijdag 22 november 2024
Vrijdag 13 december 2024
Vrijdag 10 januari 2025
Vrijdag 31 januari 2025
Vrijdag 21 februari 2025
Vrijdag 14 maart 2025
Vrijdag 4 april 2025
 

Jouw bijdrage: € 1.089,-
Dit is inclusief 21% btw voor particulieren (= € 189,-), exclusief 21% btw voor bedrijven of ZZPers.

 

Referenties

Klik graag hier om te lezen hoe andere deelnemers een training gegeven door Irene ervaren hebben. 

 

 

'Het meest wonderbaarlijke ter wereld is, dat om ons heen mensen sterven,
terwijl wij nog steeds niet geloven dat ons dit ook zal overkomen.'

Jane Polden

 

Heb je vragen of wil je je aanmelden voor een gratis kennismakingsgesprek? Je bent van harte welkom!

Naam *
E-mail *
Bericht *